Борбата срещу злото продължава в “Мина и магията за предсказание”


След първото шеметно пътуване и приключения в Горната земя в “Мина, магиите и бялата стъкленица”, Мина и близнаците Янил и Китан са отново са се върнали в училището за надарени деца „Седем музи” в Балчик, но определено не ги свърта на едно място. Децата имат проблеми с училищно насилие. Бащата на Мина, Бран, е изчезнал, и момичето няма търпение да тръгне да го търси. Черният господар на Горната земя, Сомор, събира войски за нова война срещу нашите приятели и техните съюзници.

А когато силите на доброто изглеждат обречени и хората са отчаяни, какво е нужно за повдигане на духа им? Магия за предсказание, която да им покаже щастливото и спокойно бъдеще на живот без злото. Единствено Мина би могла да я направи, затова Сомор е по петите й.

По традиция Кошът, своенравното превозно средство до Горната земя, се появява няколко дни преди Коледа на рождения ден на Мина и отвежда нея, приятелите й и някои неочаквани пътници в Зелените господарства. Приготовленията за войната срещу Сомор текат с пълна пара – Бялата крепост е готова, а Янил, Китан, Ренко, Вербена, Мали, Демира и Миси се отправят на мисии за привличане на съюзници. Мина предприема рисковано пътуване, а денят на решителния сблъсък с Мрачния цар наближава.

„Мина и магията за предсказание” (изд. MBG Books) е вълнуващо продължение на приключенията, в които се оказа забъркана малката бояра (изключително силна магьосница) в първата част от трилогията за Горната земя. Има битката на живот и смърт за Бялата крепост, предателства, съюзничества и истинска смелост. Съдбата на света виси на косъм, а тайнственото господарство Бълга може да наклони везните. Противопоставяйки се на злото в лицето на Сомор и Мина, и Ренко, че и вечно спорещите Янил и Китан, подлагат на изпитание силите си, изправят пред своите демони, порастват по трудния начин и научават какви са всъщност и на какво са способни.

Подобно на героинята си Мина, Весела Фламбурари е голяма магьосница на думите. Умението й да хваща неродените думи и да ги реди в омагьосващи броеници е безспорно. Премеждията на малката бояра и компания приковават читателите към книгата до края, но същевременно елегантно посяват семенцата на идеите за добро и зло. Какво друго, ако не чиста магия, са и вплетените в текста кратки приказки, разказани в духа на народната ни традиция, в които шестват старчето с дълга предълга брада, момичето с рибя опашка, жената с крилатата риза и юначето с пламтящи очи и ни разкриват житейски мъдрости. Зловещо магически са и черчовеците – слугите на Мрачния цар. Тези бивши хора, принудително лишени от чувства, сърце, душа, са впечатляващи и въздействащи фигури, които ще ви преследват в мислите дълго след последната страница на книгата. Затова, докато чакаме финала на тази първокласна фентъзи трилогия, нека си пожелаем магията да ни пази, както пази себе си!

detskiknigi.com


Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга