Възпитаничка на университета в Единбург грабна Златно яйце




Възпитаничка на университета в Единбург, Шотландия и работеща в момента за каузата на Атлантическия клуб стана носител на голямата награда „Златно яйце“ от най-стария у нас национален конкурс за поезия „Веселин Ханчев“.

Журито с председател Марин Бодаков е пресяло над 700 лирични опита на 78 кандидати за лавровия венец на 34-то издание преди да стигне до творбите на 24-годишната столичанка Надежда Тричкова. Лауреатката на стаутетката участва за пореден път в тази надпревара, м.г. тя получи поощрение за стиховете си, а през 2014-та беше сред наградените в националния конкурс за лирични стихове , посветени на Петко и Пенчо Славейкови.

По „канон“ участниците в конкурса не трябва да имат първа книжка, възрастовият диапазон е от 14 до 25 години, но по изключение тази есен беше допусната и 12-годишната Паолена от Троян.Сред изпратилите свои творби има и половин дузина живеещи в чужбина, най-далечната дестинация е италианския град Савона, откъдето е 25-годишен автор, коментираха членовете на журито.

Сред членовете на тазгодишната комисия е и поетът Никола Петров, който е записал в творческата си биография три награди за времето от 2009-2011 година.
Организатор на литературната младежка надпревара са библиотека „Родина“ в Града на липите, къща музей „Гео Милев“ и община Стара Загора, които традиционно издават първата книга на лауреата. 

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга