Мартенски студентски четения – 2015 – 2016





На 28 и 29 март 2015 г. се проведоха петите „Мартенски студентски четения“ на Исторически факултет на ВТУ. До провеждането им се стигна след дълга и сериозна подготовка от страна на студентския инициативен комитет, включващ основно представители на клуба по българска медиевистика, както и такива на клуб „История и памет“, а също и няколко ентусиазирани студенти и докторанти. Групата организатори бяха подпомагани в подготовката от заместник - декана проф. д-р Красимира Мутафова и гл. ас. д-р Николай Хрисимов. Осъществяването му беше координирано със Студентски съвет, в лицето на неговия председател П. Петров, като подпомогна за пореден път, според възможностите си, провеждането на четенията. Заедно с това, използвайки съвременните средства за комуникация, предстоящите „Мартенски студентски четения“ бяха широко популяризирани в Интернет пространството и най-вече във Фейсбук.

Въпреки това включените в програмата 69 доклада засега са абсолютен рекорд спрямо досегашните издания на студентския форум. В петите „Мартенски студентски четения“ участваха 72 студенти и докторанти с посочените 69 доклада. Това издание на „Мартенски студентски четения“ може да се похвали и с изключително сериозно и масово участие на студенти и докторанти от други университети и преди всичко от Софийски университет „Св. Климент Охридски:. Участието на възпитаниците на Софийски университет в „Мартенските студентски четения“ на Исторически факултет на ВТУ по традиция бе подпомогнато от Исторически факултет на Софийски университет, като те бяха специално командировани за събитието. Освен тях, следваща по масовост, но не толкова голяма, бе групата от Югозападен университет „Неофит Рилски“ – 2 студенти бакалаври и един докторант, водени от гл. ас. д-р Янко Христов. Такива с по един представител имаше от Военната академия „Г. С. Раковски“ и от Медицински университет – София – съответно докторант и студент в магистърска програма.
Големият брой участници означаваше и голямо разнообразие в избраните теми на докладите и научните направления, в които се представяха участниците. Тъкмо затова се наложи и обособяването на десет различни секции: „Археология, праистория и Античност“, „История и култура на Средновековна България“, „География и културен туризъм“, „Етнология и фолклор“, „Късно българско средновековие ХV–ХVІІІ в.“, „Българско възраждане“, „Нова българска история“, „История на Византия и средновековна обща история“, „Нова и най-нова обща история“ и „Най-нова българска история“.
В настоящия сборник са включени 35 статии на участници в петите „Мартенски студентски четения“ от няколко университета (ВТУ, СУ, ЮЗУ). Всички те поставят значими, актуални или спорни въпроси от областта на археологията, българската и общата медиевистика, Българското възраждане, Новото и Най-новото време, фолклористиката и географията. Най-пространно представени са разделите Българско и Общо средновековие (12 статии) и Ново и Най- ново време (15 статии). В широкия хронологически диапазон от Ранното средновековие до съвремието са разисквани редица проблеми, включително и теоретични, тясно свързани с политическата, социално - икономическата и културна българска и обща история; международните дипломатически, политически и икономически взаимоотношения в различните исторически периоди; демографията, моделите на управление и проявления на национализма и др. Не по-малък интерес предизвикват поставените въпроси от по-общ и частен характер в другите три раздела – Археология (3 статии), Българско възраждане (3 статии), Фолклористика (1 статия) и География (1 статия).

В шестите „Мартенски студентски четения“ участваха 68 студенти и докторанти с посочените 67 доклада. От тях от ВТУ, и то не само от Исторически факултет, бяха 36 участници – 20 студенти бакалаври, 3 – от магистърски програми и 13 докторанти. Традиционно имаше и участници от други факултети на университета (този път преди всичко от Филологическия). Това издание на „Мартенски студентски четения“ може да се похвали и с изключително сериозно и масово участие на студенти и докторанти от други университети и преди всичко от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Това налага и обособяването на единадесет различни секции: „Археология и музеология“, „Антична история“, „История на психологията“, „История и култура на Средновековна България“, „География и културен туризъм“, „Етнология и фолклор“, „Нова българска история“, „История на Византия и средновековна обща история“, „История на българските земи под османска власт (XV – XIX в.)“, „Нова и най-нова обща история“ и „Най-нова българска история“.
В настоящия сборник са включени 27 статии на участници в шестите „Мартенски студентски четения“ от няколко университета (ВТУ, СУ, ЮЗУ), поставящи значими, актуални или спорни въпроси от областта на археологията, българската и общата медиевистика, Българското възраждане, Новото и Най-новото време и географията.



Извадките са от: Сборник с материали от Първа, Втора, Трета и Четвърта студентски научни конференции във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Том първи, Сборник с материали от Пета студентска научна конференция във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Том втори, Сборник с материали от Шеста студентска научна конференция във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Том трети. В споменатите сборници се публикува цялата статия и направеното по нея изследване.

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга