Откриха изложба за 75-годишния юбилей на живописеца Стоян Вълчев



Самостоятелна изложба на художника Стоян Вълчев беше открита в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ в Разград. Тя е посветена на 75-годишнината на живописеца, познат на старото поколение разградчани като художника на кино „Димитър Благоев“.


Експозицията откри Димитър Петров, който след кратък обзор на житейската му съдба и биография анализира и неговото творчество. Последваха музикални етюди, изпълнени от Християна Наковска и Стилияна Димитрова – възпитанички на ДМШ „Илия Бърнев“. Мила Маринова прочете стихотворението „Сълза“ от Надежда Захариева като подарък към художника.

Председателят на групата на разградските художници Петко Антонов се изказа по повод на 75-годишнината на автора. Доайенът на художниците в града и приятел от младежките години на автора Васил Карадимов се върна в спомените назад във времето, когато двамата са започнали да рисуват и да трупат художествен опит. Специални гости на събитието бяха Варта Коризян – писателката, която предния ден представи книгата си „Богомилите. Есеите на България“ и художникът Антон Гошев от Благоевград, председател на групата на художниците в югозападния град.

Самият автор сподели пред събралите се художници, поети, негови близки и приятели, че художникът никога не се пенсионира и продължава да рисува до последния си дъх, държейки четката.

„Идеите за нови творби не престават да идват и да ме вдъхновяват. Разтревожен съм за природата, която рушим. Затова рисувам асоциативни картини, за да провокирам наблюдателя да се замисли дали да не направи поне една малка крачка към опазване на красотата на природата и земята – това, което ни е дадено даром от бога“, заяви Стоян Вълчев. Авторът на изложбата получи много подаръци, цветя и пожелания за дълъг живот и нови творчески успехи.

ekip7

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга