Националният литературен музей отбелязва 110 г. от рождението на Емилиян Станев



На 28 февруари  2017 се навършват 110 г. от рождението на писателя Емилиян Станев, автор на емблематични повести и романи, сред които „Крадецът на праскови“, „Иван Кондарев“, „Антихрист“, „Търновската царица“ и др.
Къща музей „Емилиян Станев“ при Националния литературен музей отбелязва годишнината с културна и образователна програма, която ще бъде представена от 23 февруари до 7 март т. г.
На 23 февруари от 11.00 ч. в Градската библиотека в Горна Оряховица и на 28 февруари от 17.00 ч. в Ритуалната зала на град Елена главният уредник на къщата музей „Емилиян Станев“ д-р Радка Пенчева ще представи творческото дело на писателя.
На 1 март от 17.00 ч. в Изложбената зала на Велико Търново в чест на годишнината на Емилиян Станев ще има концерт на Йосиф Радионов, Ангел Станков и Зорница Радионова.
На 7 март в Историческия музей в Габрово ще бъде представена документалната изложба, посветена на твореца „Към всичко подхождай с любов“.
И в четирите града след словата, концерта и изложбата ще бъде  прожектиран документалният филм „Вечните ловни полета“, посветен на писателя.
В къща музей „Емилиян Станев“ във Велико Търново се съхраняват вещи, предмети, библиотеката и творческия архив на писателя. Те са обработени и очакват изследователите на творчеството му.

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга