Държавният архив представи непоказвано писмо на Христо Ботев от 1875 година




За първи път БНТ и Държавният архив показаха писмо с огромна историческа стойност – писмо на Христо Ботев от 1875 г. до фабриканта Христо Сяров.

През 1910 г. Иван Клинчаров публикува за първи път в своята книга за Христо Ботев писмото на поета-революционер, но години по-късно Николай Жечев публикува същото писмо като факсимиле с надпис: "оригиналът не е запазен". Оригиналът обаче е съхранен и вече е част от богатия фонд на Държавния архив. То е дарено от внучката на Иван Клинчаров.

„В момента, в който го намерихме за нас беше... не мога да предам вълнението да видите някъде подписа на Христо Ботев, излязъл документ изпод неговата ръка”, коментира пред БНТ Иванка Гезенко, експерт в отдел "Обработка на архивни фондове".

След направената идентификация вече всички били сигурни, че това е оригиналът. В текста излязъл изпод ръката му се казва: „Сандъкът, който извадихме с тебе от пощата в Гюргево не бил пристигнал в Русчук. Иди, моля ти се, у Киселова и попитай Ставри каква е работата. Не е ли щял да го вземе турчина или не са му го дали. Блъсков пише, че няколко пъти изпровождал ближния да го иска. Виж дано направиш нещо с билетите, дордето съм там. Поздравлявам те - 25.02.1875 г., Христо Ботев.


Според председателя на Държавна агенция "Архиви" доц. Михаил Груев понякога такива малки документи обръщат целия разказ. „Щастливи сме, когато малко по малко събираме тази мозайка на миналото“, коментира в студиото на „Денят започва“ по БНТ доц. Груев. По думите му една визитка на капитана на кораба “Радецки“ казва кога плавателният съд ще пристигне в Козлодуй. „Възможно е между Ботев и капитана на кораба да е имало договорки, което преобръща представите за Ботевата чета“, уточни председателят на Държавна агенция "Архиви“.


epicenter.bg

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга