Човешкият мозък може да съхранява 4,7 милиарда книги



Съжаляваме, че те откъсваме от книгата, брато. Правим го само за момент, ще бъдем кратки и много бързи. Самите ние в момента сме погълнати от “Кръстникът” на Марио Пузо и едва намерихме време, за да ударим една бърза статия.

Накратко – капацитетът на човешкия мозък е 10 пъти по-голям, отколкото мислеха специалистите досега. Умът може да да съхранява 4,7 милиарда книги, съобщава английският таблоид Daily Telegraph, позовавайки се на американски учени.

Екипът на проф. Тери Сежновски от института за биологични изследвания “Солк” в Калифорния измери капацитета за съхраняване на информация на синапсите – мозъчни връзки, които запазват спомените. Оказа се, че един синапс може да съхранява грубо 4,7 бита информация. Това означава, че човешкият мозък е с общ капацитет един петабайт.

Това обаче е общото количество информация, която мозъкът може да съхранява в даден момент. Действителният архив от спомени е много по-малък. Откритието според проф. Сежновски е “истинска бомба в областта на невронауките”.

Толкова от нас, сега се връщаме отново в света на италианската мафия, тъй като ни остават едва няколко страници от живота на Семейство Корлеоне.

А ти, брато, продължавай да четеш, но не жълти вестници или статии от фейсбук, освен ако не са от Brato.bg. Всичко останало е пълнеж.

brato.bg

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга