Хари Потър навърши 20 години




На 26 юни 1997 г. от печат излиза първото издание на една книга, която без преувеличение промени света. Преди точно 20 години публиката за първи път се срещна с „Хари Потър и Философският камък“. В чест на тази годишнина ви предлагаме 20 интересни факта за превърналата се в истинска световна мания книга на Дж. К. Роулинг, събрани от в. „Гардиън“.
Понякога първите издания си струват

Първият тираж на „Хари Потър и Философският камък“ е точно от 500 бройки, от които 300 отиват в библиотеките. Всеки, който случайно има такова копие в мазето си, всъщност крие малко състояние или по-конкретно – около 30 000 паунда за копие.
Дори Омир може да задреме

В „Хари Потър и Огненият бокал“ Хари се сражава с Волдеморд и изпълнява магия (Приори Инкантатем), която кара Черния лорд да повръща, но наобратно, образи на хората, които е убил. Бащата на Хари Джеймс се появява преди му Лили, когато всъщност според историята той умира първи и съответно трябва да се появи втори. Феновете веднага започват да спекулират дали Роулинг не готви по този начин хитра промяна в сюжета, но тя самата признава, че това е просто грешка, дължаща се на умората от писането до късно през нощта. Сцената е коригирана в по-късни издания.

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга