Деян Денчев направи най-добрата гъдулка за 2017 година





Две награди за майстор лютиер получи Деян Денчев, който е оркестрант в Капанския ансамбъл и директор на Музикална школа „Илия Бърнев“. Той изработи най-добрата гъдулка за 2017 година, която беше оценена в Третия национален събор на майсторите на народни музикални инструменти „Родолюбие“ в Калофер.

Журито на фолклорното издание оцени високо разградската гъдулка, която е изработена от висококачествени материали - корпусът е от явор, предният капак е от смърч, струнникът е от биволски рог. Майсторът разказа, че три месеца му е отнело създаването на народния инструмент, отличаващ се с по-малко подгласници, новаторски ключове за поддържащите струни, които са изработени от специална сплав.

Миналата година Деян Денчев беше обявен за най-добрия майстор на гъдулки в същия фолклорен събор. Тогава неговият инструмент беше откупен от организаторите и стана част от колекция „Родолюбие“, която включва уникални творения на българските занаяти.

Музикантът получи още едно признание за работата си по време на Националната среща на гъдуларите в Калофер. Събитието се организира от виртуоза на този инструмент Васил Денев и събра на едно място повече от 30 световнопризнати изпълнители на гъдулката. Гилдията отличи оркестранта в Капанския ансамбъл като най-добър майстор лютиер на гъдулки. Той обяви, че ще свири за първи път с новия си инструмент в петък на годишния концерт на Музикална школа „Илия Бърнев“.

Антония КИРИЛОВА, ekip7

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга