Туве Янсон – щастието е заразно



През 2017 година се навършват 103 години от рождението на Туве Янсон – най-известната и превеждана финландска писателка. Обичта на децата по целия свят към книгите за муминтролите може да се сравни с тази към Астрид Линдгрен – и двете са авторки, създали свой уникален свят и герои, които не забравяме дори когато пораснем.

Юбилеят на Туве Янсон се отбелязва в много страни по света, а Финландия е посветила на тези празници цялата година. В музея Атенеум в Хелзинки експозицията за Туве Янсон заема целия втори етаж. И разказва за една необикновена жена, която през целия си живот е била заразително щастлива и щедро е раздавала на другите радост в образи и думи.

Самата Туве присъства във всяка зала с автопортретите си – тя рисува себе си непрекъснато, през целия си живот, а в средата на експозицията има кратко филмче, без звук, което представя вече възрастната Туве, с дебел пуловер и цветя в косите, която танцува лудо на своя остров Хару. И този филм разказва достатъчно за нея. Доживяла 86-годишна възраст работейки, плувайки в студеното море. Щастлива.

Родена в семейство на родители-творци – баща й е скулптор, а майка й илюстратор, за Туве няма никакви пречки да продължи техния път. Тя учи в най-добрите академии в Стокхолм и Париж, рисунките й са хвалени от критиката от самото начало.

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга