Мартина и Дойчин за ДОМА Арт Фест, Севера, изкуството и пътищата за развитие

През 2012 г. Мартина Стефанова и Дойчин Котларов основават Арт фондация ДОМА. Целта е чрез качествени събития да се привлича повече публика към културата, изкуството и градската архитектура, както и да се провокира културен обмен между местни и чуждестранни автори. Мартина и Дойчин ни разказаха за тазгодишния ДОМА Арт Фест 2015: Нордика – какво да очакваме с нетърпение и какво ще развълнува. 40 артиста ще вземат участие в Нордика. Много от гостуващите автори ще участват в разговори с публика, като ще се проведе и голяма конференция за независимите арт пространства.


Цели пет страни от Северна Европа ще представят своето изкуство на ДОМА Арт Фест 2015. Как решихте 2015 г. да бъде годината на Нордика?

След Корея, 2013 и Русия, 2014, решихме да влезем в Европа, като избрахме пътя през Севера, който е така любопитен у нас. Висок стандарт, красиви хора, дизайнерска среда. Определено има какво да научим. Освен това за първа година решихме да представим не отделна държава, а цял един регион, показан чрез имагинерната страна „Нордика“ (Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция).

Успяхте да привлечете диджея и мулти-инструменталист Линдстрьом, както и Шоплифтер, автор на прическите-скулптури на Бьорк. Може ли да разкриете малко повече информация кого още да очакваме на тазгодишния ДОМА Арт Фест?

Споменатите имена са важна част от програмата, и наистина, не беше лесно да стигнем до тях. Но няма как да не споменем и гуруто на съвременното изкуство – Олафур Елиасон, който има фундаментално влияние за развитието му глобално.

Ще преобразим и София с кубчета LEGO заедно с Ян Форман и проекта му Dispatchwork, който има за цел да освежи градската среда и да я направи по-цветна. Сред авторите звезди са и Карл Холмквист, Пилви Такала, Ларс Лауман. Имаме и холивудски актьор. Така продължава кариерата си исландския автор и пърформър Томас Лемарки. В България ще дойде и Макоде Линде, художникът, заради когото шведската министърка на културата подаде оставка.

Гордеем се, че автори от този мащаб ще стигнат до България чрез фестивала.

Колко време отнема подготовката на подобен фестивал, като се вземе под внимание участието на над 40 артисти? Ако може да си поискате нещо, което ви е липсвало по време на организацията, какво би било то?

Подготовката отнема около една година, защото са над 40 артиста, 14 локации, 5 държави и ако искаме наистина да изпипаме всичко и да сме горди с работата си, то това изисква време. По принцип всяка година ни отнема около толкова. Това е така, защото държим на качеството и искаме наистина да сме полезни и да може да се наречем фестивал.

А какво бихме си поискали? Разбира се, че още време!

ДОМА Арт Фест 2015 ще привлече много от хората на изкуството и креативните среди. До колко едно подобно събитие се превръща в източник на идеи и нови подходи?

Повече се показва съвременно изкуство, отколкото се говори за него. Именно заради това ние сме предвидили специална дискусионна програма, разговори с артисти, теми за съвременното изкуство в нордския регион и голяма конференция за независимите арт пространства и мениджмънта им в Северна Европа и у нас, където ще се учим взаимно, поставим въпроси и търсим нови пътища за развитие.

Може ли да разкажете малко повече за творческите обмени и обучителни и дискусионни панели, които ще се проведат по време на фестивала. Кой може да вземе участие в тях?

Целта на фондацията и платформата ни е да организираме двустранни обмени, така както 2013 г. осъщестихме контакт межу НХА и южнокорейски университет, така през 2014 представихме 8 български автора в Южна Корея. Сега ни предстои да изпратим артисти в Русия. В рамките на изданието ни тази година поканихме няколко български автори, които да се колаборират с нордските си колеги в проекти, които ще представим към края на фестивала.

Много от гостуващите автори ще участват в разговорите с публика, където ще разкажат за това, което ги вдъхновяева, ще чуем за Биеналетата, за галериите. На 31 май, неделя, сме предвидили една голяма среща между гост авторите и местните творци, в която да се запознаят, обменят познания и опит и начертаят евентуални бъдещи сътрудничества. На 2 юни пък ще се проведе дискусия с тема „Независимите арт пространства в България и Северна Европа“, в която ще вземат участие представители както на български, така и на северноевропейски пространства. По време на дискусията участниците ще обменят опит, добри практики и идеи, ще изследват нови канали за представяне на изкуство и автори. Публиката пък може да задава въпроси, както от мястото на събитието, така и онлайн, защото събитието ще се излъчва на живо. Всеки може да вземе участие като следи сайта ни www.domaartfest.com, както и Facebook страницата ни DOMA Art Festival.

Целта на Арт фондация ДОМА, която организира фестивала, е обогатяване на българската културна сцена. Какво още е нужно за развитие на културния живот в София и може ли вече да говорим за фокус и върху другите градове у нас?

У нас има липса на съвременно международно културно съдържание, което да ни обогатява и учи. Това е връзката със съвременния свят и глобалното изкуство. Фокусът постепенно се измества към Пловдив, който си спечели титлата на европейска столица на културата. Това е позитивно за децентрализиране на културните процеси и балансираното им развитие в цялата страна. Конкуренцията ражда качество. Какво липсва? Все още липсва повече и по-прозрачна политика за подкрепа на подобни инициативи, което ги прави все по-трудни за случване у нас. Въпреки това фестивалът успява да се организира за трета поредна година и ние продължаваме да следваме своята мисия и цел. Ще се видим в края май :).

Основна снимка: Наталия Йорданова
Петя Бързилска
truestory.bg

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга