Три дни Разград бе столица на киселото мляко, красотата и младостта


От 22 до 24 юли 2015г. в Разград се проведе 14-то издание на Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествените занаяти. Гости на тазгодишното издание бяха официални делегации от побратимените градове Орел, Одунпазаръ, Армаа, Слобозия, Шалон ан Шампан и Сомбатхей.

В продължение на три дни градът бе една голяма сцена и столица на красотата, младостта, киселото мляко и народните занаяти. Танцьори и туристи от цял свят посетиха града, за да се включат във вихрената танцова фиеста, да вкусят от вълшебното капанско кисело мляко и кулинарните изкушения, приготвени с него и да си купят за спомен сувенир от майстор занаятчия.


Тази година панаирът започна с връчването на отличието „Почетен гражданин на Разград“ на дългогодишния кмет на побратимения северноирландски град Армаа Робърт Търнър. Наградата бе връчена от кмета Денчо Бояджиев и председателя на Общинския съвет Милена Цанева. По традиция кметът даде официалния старт на събитието плисвайки менче с айрян. Танцьорите от Капанския ансамбъл чрез автентичен ритуал разкриха тайните при приготвянето на киселото мляко. В голямото вито хоро на площад „Възраждане” се включиха малки и големи от различни националности.

Трите панаирни дни бяха изпълнени с множество разнообразни прояви – състезания, конкурси, демонстрации и концерти. Жителите и гостите на града участваха в панаирните изяви на откритите сцени „Ритмите на Лудогорието” и „Танцувай с нас”, където имаха възможност да научат български хора. В традиционния конкурс за красота участваха 9 момичета от Сърбия, Турция, Унгария и България. За Кралица на панаира бе избрана 15-годишната сръбкиня Анджела Джинович, а нейни подгласнички станаха Джерен Седа от Турция и Светлана Василева от Разград. Красавиците, качени на файтон, водеха празничните дефилета на фолклорните състави от 10 държави – Бразилия, САЩ, Сърбия, Мексико, Мартиника, Турция, Грузия, Колумбия, Унгария, Италия, участници във вечерните концерти на пл. „Възраждане“.

През всички панаирни дни Етнографският музей бе домакин на детската работилница „Чудесия“, където децата се обучаваха да правят варакосани китки, бижута от плъст, камилчени китки и разучаваха игрите от времето на баба и дядо. Шест отбора се надпреварваха да направят най-вкусния таратор в забавната щафета „Да си направим таратор, а не терор”. В къща-музей „Димитър Ненов“ деца рисуваха на тема „Панаир на киселото мляко“.

Близо 100 занаятчии от цялата страна и чуждестранни гости демонстрираха уменията си по грънчарство, дърворезба, иконопис, стъклопис, керамика, кожарство, металопластика и галванопластика, медникарство, българска бродерия, везба, производство на сувенири от кожа и мъниста и др.

И в трите панаирни дни се предлагаше домашно приготвено кисело мляко и традиционни ястия с мляко.
Тридневната фиеста бе закрита с кръшно българско хоро, танц на пингвините и заря.

www.razgrad.bg

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга