Раздадоха наградите на Националния фестивал на детската книга



Величка Настрадинова е тазгодишният носител на голямата награда на Националния фестивал на детската книга в Сливен. Призът носи името на писателя Константин Константинов и се присъжда за цялостен принос в детското книгоиздаване. Настрадинова е автор на 7 книги за възрастни и 11 книги за деца. За творчеството си вече е печелила много отличия, сред които първата българска награда за фантастика "Гравитон".

Националният фестивал присъда още три награди. В категорията "Автор" носител е Румен Иванчев за книгата му "Играчка на ветровете", а в категорията "Илюстратор" - Силвия Калоянова за илюстрациите си към втората част на трилогията "Малките магьосници от О" на Диляна Крусева. В категорията "Издателство" призьорът е Издателска къща "Кръгозор". Отличията бяха връчени на церемония в Драматичния театър "Стефан Киров".

Националният фестивал на детската книга в Сливен е единственият подобен форум у нас. Целта е да се запази интереса към книгата и четенето. По време на фестивала се показва най-новата книжка продукция, както и най-доброто от литературата за деца, което са създали българските автори, работещи у нас и в чужбина.

Министърът на културата Вежди Рашидов бе патрон на тазгодишното 18-то издание на фестивала заедно с министъра на земеделието Десислава Танева, която е родом от града-домакин. Представител на културното министерство връчи лично дарение от Вежди Рашидов за Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" - 150 книги из областта на историята, етнографията, археологията, изкуствознанието, пластичните и монументални изкуства, литература от съвременни автори. В дарението бяха включени и албуми на известни български художници.
Регионалната библиотека в Сливен, културното министерство и общината са основните организатори на националния фестивал.


www.trud.bg

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга