В интимния свят на фотографа


Наскоро в зала „Байер“ в Стара Загора беше открит за четвърти пореден път Фотогафският салон „Стара Загора 2015“, който се превърна в своеобразен форум на фотографското изкуство в областта. Изложбата веднага прави впечатление с дискретния, интелигентен подход към избора на темата и обекта като отпечатък на времето, търсено като атмосфера, като естетика, като символ в творбите. Тук няма някаква водеща мода, всеки автор е интересен като индивидуалност, която афишира себе си с избора на темата, на обекта или на играта с него, допускайки, че в него могат да се открият и други светове.

Първа награда беше присъдена на Атанас Жеков с неговата творба „Надежда“. Хуманният жест на автора се е проявил два пъти – веднъж предал дълбоко емоционално надеждата в очите на едно дете, което осъзнава света и от драматичната му, страшна и непозната страна и втори път, дарявайки парите от своята награда на семейството, пострадало от наводнението, акт в една затрогваща фотография.

Бетина Тодорова със снимката „Вълни“ извоюва трета награда с умението да фокусираш погледа си така, че да откриеш нещо от едно цяло, което другите няма да видят и ще направиш от него нещо уникално като графика. В друга своя снимка („Спирала“) авторката постига едно ефектно движение в стълбище, което се вие като серпантина, погледнато отгоре.

Иван Хаджийски подчинява индивидуалния портрет на Джери Бергонци от Джаз форум 2015 в обектива на живия репортаж.

Мъжете-фотографи в тази изложба се изявяват като индивидуалности със свои възгледи за художествената фотография. Тук стигаме до играта с цветовете на Иван Бучакчиев, търсещ в лилавия цвят някаква поетична материалност. На другия полюс е автор като Димитър Сираков, който успява да покаже съвременна спортна сцена с огромното настървение на двамата „гладиатори“.

Галин Рачев е с поощрителна награда за детския портрет от „Мечтите се нуждаят от едно вълшебно моливче“.

Има няколко фотоса в изложбата със сюжети на изоставени, полусрутени църкви, попаднали под язовирни води, които като някакви странни пришълци се измъкват изпод водата. Димитър Сираков е заснел изоставената църква „Св. Иван Рилски“ в с. Запалня като символ на човешка немара и отсъствие на духовния живец. При Славчо Славов една друга църква стои потопена в язовирните води, в един тъжен пейзаж като безмълвен протест.

Невена Цветкова е заснела две невръстни деца, които вървят срещу тичащи животни с остри рога в една пустинна среда без страх. Страхът остава в зрителя.

Жаклина Чорбаджиева е заснела момичешко лице, обгърнато от косите му, по някаква младежка мода.






Петьо Турлаков е открил персонаж, олицетворение на волната мъжка младост. Дора Балти е заснела много отблизо лицето на индианец от онези, които свирят и по нашите улици на своите класически инструменти. В случая слънцето, което го озарява, е засилило медния отблясък на лицето му и му придава една особена пластичност.

Ренета Кирилова за фотоса „Моят свят“ получава втора награда. В снимката има визии на различни неща, които прозират през пролуките на една крехка дантела, откъдето се открива един друг свят в други измерения.

Желиан Николов е заснел едно прелестно момиче с дългата венчална рокла на фона на едно вибриращо от отразени светлини водно пространство. Антон Димов („Ханна“, „Ина“), Мирослав Трифонов („Мария“) в своите снимки са запечатали неповторимата, одухотворена красота на българката. Димитър Александров открива „Магията“ в едно великолепно съчетание на едно прекрасно момиче с хармонията на сиво-сините цветове на есенно-зимния пейзаж, които повтарят цвета на очите на момичето.

Лица от карнавала на живота откриваме в снимките на Алекс Вълчев („Феникс“), на Диана Колева („Galaxi“). Младен Панайотов в „Кукери“ показва другия свят на карнавала в традицията, стара, колкото света. Жейна Желева ни представя площадния живот на туриста, който в множеството търси своята индивидуална изява.

Галин Рачев открива един „Пришелец“ от незнайни времена в кората на дърво. На Калин Недков един друг пришелец – наскомо от някакво фентази – може да ти позира само в твоето въображение.

Петя Велева търси лятото в мрежестите листа на неговото отпътуване. Калин Недков е открил един малък гризач в неговия прекрасен свят.

NBP.bg, Донка ЙОТОВА


Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга