Илюстраторът Ина Христова и свободата да бъдеш творец в Барселона


В самия център на Барселона, в тиха уличка на метри от туристическата врява, се намира ателието на Ина Христова. Тук тя работи от година, след като защитава дипломата си с илюстрации по литературните шедьоври на Михаил Булгаков, Владимир Набоков и Уилям Голдинг.

„Те са три книги, проектът се казва „Забранената литература“. Направих ги ръчно и са като три „лепорельо“, които се разгръщат, като акордеон се разгръщат. Има изображение и текст – цитат от книгата. Илюстрирах „Майстора и Маргарита“, „Лолита“ и „Повелителят на мухите“, разказа Ина Христова пред Десислава Микова в ателието си в каталунската столица.

За дипломния си проект Ина получи наградата на Асоциацията на илюстраторите на Барселона за 2016 г. В категорията „Бъдещ творец“ се състезаваха общо седмина млади илюстратори.

Преди пет години Ина завършва „История на изкуството“ в Националната художествена академия в София. След теоретичното образование взема смелото решение да се насочи към практиката и буквално да се потопи в палитрата от цветове. Първо се насочва към графиката, но избира да учи илюстрация в Академия Масана в каталунската столица Барселона – град с особена творческа атмосфера.

Пространството за ателието е предоставено от общинските власти в Барселона. То се намира в сърцето на най-централната част на града на малка улица, на която живеят много бездомни. В изкуството властите виждат възможност районът да се облагороди.

Последните графики, по които Ина работи, ще бъдат показани пред българска публика в София. „Последните ми работи са доста свързани с поезията и специално с поезията на майка ми. Имам определени фрази, които са като ехо в ума ми, и примерно хващам някоя фраза, която не илюстрирам, по-скоро е като едно обгръщане, като една прегръдка, не си поставям за цел да илюстрирам или да работя по тази тема“, обяснява Ина.

Графиките на Ина Христова, стиховете на майка ѝ Виолета Христова и фотографиите на сестра ѝ Ани Антонова ще бъдат показани в общата им изложба „Мое обратно“, която се открива на 27 юни в София.

Десислава Микова


www.bitelevision.com

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга