Георги Господинов: За мен родината е първо там, където си прекарал детството си и там, където детето ти е проходило




Запитан къде иска да живее, писателят Георги Господинов отговори пред камерата на БТВ: „Тук, ако може. Не обичам патетиката, но за мен родината е първо там, където си прекарал детството си и там, където детето ти е проходило”. Той сподели още, че е прописал за първи път за да се отърве от кошмар за това как е паднал в кладенец с родителите си и само той е изваден.

„Думите могат много повече неща, отколкото ние си мислим“, казва още Господинов и споделя, че днес може да пише навсякъде, стига да усеща, че е сам.

Запитан защо „Апокалипсисът идва в 6 вечерта”, писателят отговаря: „През летата живеехме при бабите и дядовците си, нашите родители идваха в събота и си тръгваха в неделя в 6 вечерта (...) Това е много особено усещане за дете, когато ти знаеш, че ще дойдат след една седмица, но децата нямат такава представа за времето, това е едно усещане за изоставяне”.

„Човек като живее с добри хора, много трудно може да стане лош, колкото и да се опитва”, коментира писатялят във връзка със своето детство.

www.trud.bg

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга