В РАМКИТЕ НА ПРОЕКТА „БЪЛГАРСКА ДУША НА СВЯТАТА ЗЕМЯ – 2016”


По време на фестивалните дни „Българска душа на Святата земя – 2016” (27-30 май 2016 г.), организирани от българката ВЕСЕЛА СЕЛИ РАЙЧИНОВА – поетеса, продуцент и режисьор, се състоя поетична вечер в един от най-изисканите ресторанти на град Бат Ям.
„Когато рецитираме стихове, ние се пренасяме в друг свят, тогава няма шоу, но се достига до други измерения, до други дълбочини”, каза Весела Сели Райчинова.
Вечерта започна с представянето на БЕТИ ЛЕОН ФАРХИ (израелска писателка, родена у нас), която разказа спомени от своето детство в България, за спасяването на българските евреи през Втората световна война и неустоимото ѝ желание всяка година да посещава родината си. Бети Леон твори и на иврит, и на български език. Тя живее в Израел от 1949 г. и сподели: „Българските евреи обичат много България, българското слово. В началото ни беше много трудно да започнем да пишем на иврит. Тук аз се срещам почти изключително с български евреи – те са моите приятели. Благодарна съм на българската църква, на интелектуалците, на Димитър Пешев, на целия български народ, всички, които ни спасиха по време на Втората световна война.”

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга