„МОСТ КЪМ КРИСТО” Е НОВАТА КАМПАНИЯ НА БНТ1


БНТ1 и предаването „Денят започва с култура“ започват кампанията „Мост към Кристо“. За да отбележи едно от най-значимите културни събития за 2016 г. в Европа - „Плаващите кейове“ на Кристо Явашев и Жан-Клод, обществената
медия обявява конкурс за снимки, запечатали вълнуващи моменти от „оранжевото“ лято при италианското езеро Изео.
100 от най-атрактивните фотографии ще бъдат подредени в изложба през месец декември във VIVACOM Art Hall. Куратор на експозицията, която ще припомни вълнуващото преживяване, е изкуствоведът Мария Василева.
В състава на журито, което ще оцени кадрите, са фотографът Анастас Петков, културологът доц. Георги Лозанов, режисьорът Камен Калев, журналистът и един от работниците по проекта Евгения Атанасова-Тенева и Пейо Колев – също участник в изграждането на „Плаващите кейове“.
„БНТ1 проследи създаването на проекта на Кристо от представянето на идеята до нейната реализация чрез поредица репортажи и филми на свой постоянен кореспондент и стана медиатор за българската аудитория. Кампанията е провокирана от големия интерес на българите, които посетиха събитието и в продължение на месеци споделяха своите снимки, емоции и оценки. Оранжевият цвят буквално превзе Facebook. Ще се опитаме да съберем фотографиите, с които хората изградиха своя мост към Кристо“, обясни идеята за кампанията програмният директор на БНТ1 Севда Шишманова.
Всеки желаещ може да публикува своите снимки от 1 октомври до 15 ноември на страницата на предаването „Денят започва с култура“ във Фейсбук. Снимките трябва да бъдат придружени с кратък текст, а изпращането им ще бъде равносилно на безвъзмездно предоставяне на авторските права за участие в изложбата и представящите я материали.
Новата инициатива на БНТ1 носи името на документалния филм на журналистката Евгения Атанасова-Тенева, която бе една от международните работници по изграждането на „Плаващите кейове“. Телевизионната премиера на „Мост към Кристо” е тази вечер от 22:00 ч. по БНТ1.

bnt.bg

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга