Честит Нациноален Празник на Исландия



Знаме: представлява бял скандинавски кръст, в който има по-малък червен кръст, всичко на син фон. Цветовете на Исландското знаме са избрани така, че да напомнят географските особености на страната: червеното символизира лавата, бялото напомня цвета на ледниците и планините а синьото предстявлява едновременно небето, морето и гейзерите на страната. Както всички скандинавски знамена, така и исландското е базирано на датското знаме.



Граничи с: Исландия е островна държава в северната част на Атлантическия океан. Намира се между Гренландия и Шотландия и е на северозапад от Фарьорските острови.

Гъстота на населението: 3,1 д/км2

Средна продължителност на човешкия живот: 80,43 години, като 78,33 години за мъжете и 82,62 години за жените.

Религия: протестанти

Големи градове: Коупавогюр (28 561 жители), Хапнарфьордюр (24 839 жители), Акюрейри (17 304жители), Рейкянесбаир (14 029 жители), Гардабай (10 272 жители) и Мосфелсбаир (8 479 жители).

Реки: Тьоурсау и Бланда.

Планини: В Исландия има около 20 активни вулкана, между които се намира Хекла (1 447 м), Аскя и др. Вулканските процеси са свързани с чести земетресения. С тях, както и с дълбоките разломи са свързани термоминералнире извори и гейзерите. Днес около 10% от повърхността на острова е покрита с ледници. Най-големият е Ватнайокул, който е и най-големият ледник в Европа.

Най-висок връх: Вулканът Хванадалсхнукур (2 110 м), който се намира на ледника Вахтнайокутъл.

Държавно устройство: парламентарна република. Президентът се избира чрез преки избори на всеки 4 години и има предимно представителни функции. Изпълнителната власт е в ръцете на министър-председателя, който е начело на правителството. Законодателната власт в Исландия се осъществява от парламента на страната, който е 63 местен и се избира за 4 годишен мандат.


Столица: Рейкявик
Официален език: Исландски
Най-голям град: Рейкявик
Площ: 103 125km/2
Население: 320 060
Валута: Исландската крона (ISK)
Часова зона: GMT

rual-travel.com

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга