Артисти на DOMA INTERNATIONAL ART FESTIVAL


Олафур Елиасон

/ИСЛАНДИЯ-ДАНИЯ/

ХУДОЖНИК, СКУЛПТОР, АРХИТЕКТ
Роден в Исландия. Живее и работи в Копенхаген и Берлин.




Oтчетлив e стремежът му да направи проблемите на изкуството релевантни за обществото като цяло. Използва различни формати - скулптура, живопис, фотография, видео и инсталация. Без да се ограничава до рамките на музея и галерията, той често се ангажира с по-широката обществена сфера чрез архитектурни проекти и интервенции в публично пространство. Представя Дания на 50-то Венецианско Биенале с проекта „The blind pavilion“, а по-късно същата година, инсталира „The weather project „ в Турбинната залата на TATE Modern в Лондон. През 2012 г. създава глобалния социален проект „Little Sun” (Слънчице), акцентиращ върху темите за устойчива икономика.

Творби в изложбата НОРДИКА 2 в Хладилен завод МРАЗ
официален сайт

Сира Сигрун Сигюрдардотир

/ИСЛАНДИЯ/

ДИГИТАЛЕН АРТИСТ, ИНСТАЛАЦИЯ

Родена през 1977г. в Рейкявик, Исландия

Съ-основател на известната галерия за модерно изкуство в Рейкявик - Kling and Bang.






Работата на Сира застава на тънката граница между изкуството и забавлението, защото приковава вниманието на зрителя, без да прави специфични артистични изследвания. Произведенията на Сира пресъздават усещане, подобно на детското удивление от фокусите на илюзиониста. Има осъществени изложби както в Исландия, така и в Лондон. Посочена е от сп. Modern Painters като един от 24-те интернационални артиста, които си заслужава да се видят.
официален сайт

Карл Холмквист

/ШВЕЦИЯ/

ПОЕТ, ПЪРФОРМъР, ВИЗУАЛЕН АРТИСТ
Роден през 196 4г. във Вастерас, Швеция. Живее и работи в Берлин.





Изкуството на Карл Холмквист съчетава поезията и попмузиката чрез колажи, базирани на сходствата в структурата на двете форми. Текстовете му са съставени от различни известни анекдоти и фрази от попкултурата - от Гертруд Щайн до Chicks on Speed, от Уилям Блейк до Rolling Stones. Холмквист използва най-разнообразни формати – литературни четения, инсталации и скулптури, чрез които извежда първичните качества на езика.

Пилви Такала

/ФИНЛАНДИЯ/

ПЪРФОРМЪР, РЕЖИСЬОР

Родена е през 1981 г. В Хелзинки, живее и работи между Амстердам, Истанбул и Хелзинки.



Работата й се изразява в интервенции в различни социални обстановки, където се внедрява, заемайки определена роля, заснети от скрити камери. Интересуват я предимно неизказаните правила в общуването помежду ни, като се стреми да изследва “сивите зони” в комуникацията, където търси място за преговор и преосмисляне на догмите. Целта на изкуството й е поне частично да ни накара да замислим за тези правила, и сами да определим границите в общуването си.


Магни Боргехед

/ШВЕЦИЯ/

ХУДОЖНИК, СКУЛПТОР

Роден 19821, Щвеция, живее и работи в Малмю, Швеция



В произведенията си Боргехед е усъвършенствал софистицирания метод на американския абстрактен експресионист Полък, като в тях е заложена голяма доза ирония и референции към усещанията на самия себе си. Картините му разкриват сърцевината на онова, което се счита за обичайно и посочват неговата необичайност. Артистът внася собствена визия по въпроса за рамките и установените правила и създава свои собствени, пречупени през собственото му усещане за реалност.

Източник - официален уебсайт на DOMA INTERNATIONAL ART FESTIVAL

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга