Снимки от Международен музикален фестивал “Варненско лято”



На 30 юни, от 19.00 часа на сцената на Фестивалния и конгресен център-Варна Русенска филхармония под диригентството на Найден Тодоров ще представи концерт с изключително силна и респектираща програма. Солист в концерта е неповторимият русенски цигулар със световна известност Светлин Русев. За първи път пред варненци ще прозвучи „Родопска легенда” – вариации за симфоничен оркестър на Анатоли Вапиров. Светлин Русев ще изпълни заедно с Русенска филхармония Рапсодия „Циганка” от Морис Равел.
Във втората част на концерта варненската публика ще се срещне за първи път с месата за солисти, хор и оркестър от Карл Дженкинс „Въоръженият човек”. Това е произведението, чиято блестяща интерпретация на „Мартенски музикални дни” в Русе и на „Европейския музикален фестивал” в София донесе престижната музикална награда „Кристална лира” за оркестъра на Русенската опера и диригента Найден Тодоров миналата година. Творбата е една от най-популярните произведения на уелския композитор Карл Дженкинс, който оглавява класацията на 10-те най-ярки съвременни композитори в света. Актуална с посланията си, с мелодиката и оригиналността на изразните музикални средства, на драматизма на своята музикална партитура, творбата редовно се изпълнява от професионални и любителски състави в целия свят. На диригентския пулт във Фестивалния и конгресен център-Варна ще застане Найден Тодоров. Участват солистите на Русенската опера Мария Цветкова, Андреана Николова, Александър Баранов, Момчил Миланов, Пламен Бейков, хор „Дунавски звуци” с диригент Стелияна Димитрова и хор при Детско-юношеската опера във Варна с диригент Ганчо Ганчев.
The Armed Man /”Въоръженият човек”/ е Меса, написана от Карл Дженкинс, подзаглавието е "Меса за мир". Творбата е поръчана от музея Royal Armouries за тържествата по повод настъпването на 2000-та година и е посветена на жертвите на войната в Косово. Тя е написана за хор със солисти и симфоничен оркестър. Гай Уилсън, тогава шеф на музея, подбира текстовете за месата. В допълнение към основните текстове, типични за католическите меси, са включени цитати от други религиозни и исторически източници, включително на ислямската молитва, Библията и Махабхарата. В творбата има и текстове на писателите Ръдиард Киплинг, Алфред Тенисън и Санкичи Тоге, който е оцелял от бомбардировките над Хирошима, но умира след няколко години от левкемия.
Месата The Armed Man акцентира върху засилващата се опасност от война, преминава през моменти на размисъл, показва ужасите, които войната носи и завършва с надежда за мир в новото хилядолетие, когато "скръб, болка и смърт могат да бъдат преодолени". Тя започва със зловещия звук от маршируващи крака, пискливите тонове на флейтата-пиколо и военен оркестър. Следва призивът за молитва и Kyrie , "да ни спаси от кървавия Човек", молитва за Божията помощ срещу враговете с редове от Псалмите. В различните части от сюитата се разкриват разтърсващи картини от страховитите поражения на войната, които се редуват със зловещата тишина на бойното поле. "Angry Flames" разкрива ужасяващите сцени след бомбардирането на Хирошима, следва откъс от Махабхарата , описващ ужаса и страданието на животните, които умират в огъня. "По-добре мир" е финалът на месата, позовавайки се на твърдението на Ланселот и Гуиневир, че мирът е по-добре от войната и по текста от Библията: "Господ ще изтрие всяка сълза".
Премиерата на Месата The Armed Man е в Кралския Албърт Хол в Лондон на 25 април 2000 г. с участието на Националния младежки хор на Великобритания и Националния Симфоничен оркестър, Джулиян Лойд Уебър – соло виолончело. В България за първи път „Въоръженият човек” бе изпълнена на 27 септември 2013 година в Русе под диригентството на Жан-Ив Годен /Франция/

Официална фейсбук страница на Хор "Дунавски звуци" - Русе

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга