Doma International Art Festival

17 юни - честит национален празник на Исландия



По случай празника, откриваме акумулиращата изложба в развитие "WE LOVE BULGARIA" с участие на артистите Хулда Рос Гуднадотир, Унур Андреа Айнарсдотир, Храпнхилдур Артнардотир – Шоплифтер, Ерлинг Клингерберг, Сира Сигрун Сигюрдардотир, Райкнейдур Гестсдотир, Мунди Вонди, Ракнeйдур Гестсдотир и Маркус Пор Андершон, Томас Лемарки, Сайвър Маркус, Йозеф Марзола и Берглиндт Агюстсдотир. Тази инициатива е впоследствие на проект, който се случи в Исландия през 2006, наречен WE LOVE ICELAND, с участие на Войн де Войн.

Галерия CREDO BONUM послужи като отворен дневник за исландските гост артисти на ДОМА Арт Фест: Нордика, като от 31-ви май до 17-ти юни те отбелязваха своите чувства и впечатления от България чрез различните медиуми, които всеки от тях познава. Изложбата в развитие бе достъпна за публиката, позволявайки им да наблюдават как тя придобива цялост.

На откриването също ще бъде представен мултимедийният проект на визуалния артист и режисьор Хулда Рос Гуднадотир, която изследва най-традиционните професии в северния регион, от който идва. Инсталацията на име "Кeep Frozen part 2", която миналата пролет бива представена на Reykjavik Art Festival. За ДОМА Арт Фест Гуднадотир ще представи сайт-специфична адаптация на проекта, която разработва с бившия пристанищен работник и настоящ пърформанс артист Хинрик Тор Сваваршон.


Хулда Рос Гуднадотир представя мултимедийния си проект.



 На 20 юни ДОМА Арт Фест кани всички на закриващо парти на зелените площи в бившия Хладилен завод МРАЗ. Събитието е част от инициативата БЕЛИ НОЩИ на марката бира White Stork 003 - Бял Щърк 003:

ДНЕС е последният ден на ДОМА Арт Фест: Нордика! Каним всички за да го отпразнуваме по най-подобаващия начин - с празник на открито в традициите на Лятното слънцестоене (Midsummer)! Ще плетем венци, ще хапваме нордска кухня, ще слушаме хубава музика, ще играем игри и ще се забавляваме! А накрая ритуално ще изгорим едно огромно чучело! Днес е и последният ден, в който може да видите изложбите на ДОМА Арт Фест, разположени във всички локации в София! Побързайте!


Втората селекция с филми ще представи някои от най-известните художници от Нордския регион – Едвард Мунк, Педер Северин Кройер и жена му Мари Кройер. На 18.06. в галерия Underground публиката ще може да види пет късометражни филма, посветени на великия норвежки художник Едвард Мунк. На 19.06. отново в галерия Underground ще се състои прожекция на биографичния игрален филм „Мари Кройер“, който проследява взаимоотношенията между съпрузите Кройер и различията между тях като личности и художници.
Всички прожекции са с английски субтитри.

18 ЮНИ, 19:00 ч., Галерия UNDERGROUND: Серия филми за нордско изкуство, "Мари Кройер" (2012, Дания, 103´) (премиера)

19 ЮНИ, 19:00 ч., Галерия UNDERGROUND: Серия филми за нордско изкуство, "От архива: Едвард Мунк“ - 5 късометражни филма - Галерия UNDERGROUND (премиера)

ВХОД СВОБОДЕН

ДОМА Кино се осъществява с подкрепата на Посолствата на Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция, като и със съдействието на Датски, Норвежки, Финландски и Шведски филмови институти.

Официална фейсбук страница на фестивала



Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга