Артефакти от края на 2015 година



В края на всяка година е месец декември, а неизбежно през декември се готвят малки и големи за празниците. Някои деца на пешеходната пътека твърдят, че са били послушни момчета и затова трябва да получат подарък. Неизбежно е.

Неизбежно и „обитателите” на този блог свършиха нещо през изминалите 50 – 60 дни. Ето някои отломки от събития и моменти, които вписвам покрай всички други неща, които е необходимо (или не толкова) да се впишат.
Емилия Дворянова и Миглена Николчина участваха в разговор за литературата на 12 декември в НДК в рамките на Международния литературен фестивал, който тази година беше с акцент на литературата на Иберийския полуостров. Както по-късно на същото място Бойко Пенчев щеше да каже с присъщата му ирония „публиката е точната, за мястото не съм сигурен”, така и Емилия Дворянова сподели, че вместо да се водят дълги разговори могат да се четат книги. Обаче разговорът им, чийто въпроси бяха подавани от Марин Бодаков, протече доста интересно и завърши актуално от обществено-политическа гледна точка, с извода че битката с мафия се нуждае от добри начални учители, които да ни научат да ценим справедливостта.

Емилия Дворянова получава наградата на Портал Култура

Малко по-рано, на 1 ноември, романът „При входа на морето“ на Емилия Дворянова получи първата награда на Портал Култура в категория Проза за 2015 г.

Владимир Полеганов също взе участие в Международния литературен фестивал. Той представи на четене в Литературния клуб „Перото” откъс от нов роман, върху който работи от известно време. Също така разказът му „Птиците” е включен в антологията Best European Fiction 2016 на издателство Dalkey Archive Press.
Александър Христов участва в проекта на Ballantine’s
Александър Чобанов написа нов сборник с разкази „Квантова градина“, който бе издаден от „Хермес” и беше представен през месец ноември в София. Ако последвате връзката можете да прочетете откъс от един от разказите в тази книга.
Мисля, че най-сериозна работа през изминалата година свърши Христо Бойкикев, но тъй като тя е извън полето на литературата, няма да говоря за нея, но ще подчертая, че все повече хора я подкрепят, защото има отношение към справедливостта и реформите.
Я. Р.

artefacttum.wordpress.com

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга