„Остров Крах“ на Ина Вълчанова спечели Деветия литературен конкурс „Развитие“




Ина Вълчанова е големият победител в Деветия национален литературен конкурс за непубликуван роман „Развитие“. По време на официалната церемония по награждаването нейният роман „Остров Крах“ получи най-високата оценка от журито на конкурса.

Наградата за новия лауреат в Конкурса е издаване на романа, специалната кристална статуетка, както и сумата от 7000 лв.

Председателят на журито проф. Ивайло Знеполски, заяви, че на него и останалите му колеги – доц. Бойко Пенчев и писателя Георги Господинов им е било изключително трудно да определят победителя.

„Накрая обаче победителят е само един“, каза още проф. Знеполски.

Статуетката на победителя бе връчена от Главния мениджър на Корпорация „Развитие“ Александър Александров.

Развълнуваната Ина Вълчанова благодари на журито за високата оценка, която поучава.

Ина Вълчанова е известна на широката публика с нейния роман Потъването на Созопол, който по-късно се превърна и в едноименен филм. Тя изрази надеждата си повече хора занимаващи се с бизнес у нас да се „заразят“ от създателя на конкурс "Развитие" Александър Александров и също да започнат да подкрепят българската култура

Веднага след, като се разбра името на новия лауреат председателят на конкурсното жури проф. Ивайло Знеполски обяви и още една изненада – издаването на още един роман от общо седем номинирани. Това ще бъде ръкописът на Антон Баев „Светата Кръв“.

Преди обявяване името на победителя журито и водещият на конкурса – изтъкнатият водещ и журналист от БНТ Бойко Василев проведоха дискусия, която се превърна в обзор на съвременните тенденции в българската литература.

Основното заключение на участниците в дискусията бе, четова издание на конкурса показва, че у нас "има воля за роман". Това се показва и от броя на участващите романи – 118, така и от нивото на писане.

Писателят Георги Господинов сподели своята констатация, че вижда "обещание" в 9-тия конкурс "Развитие", тъй като 85 процента от ръкописите са на непознати на аудиторията автори.

По-рано, в своето обръщение към гостите на церемонията, г-н Александров заяви, че е много удоволетворен от настоящото издание на конкурса.

Той посочи още, че от есента започва приемът на нови непубликувани романи, които ще участват в юбилейното 10-о издание на своеобразната литературна надпревара. Тогава ще се отбележат и 20 години от създаването на Националния литературен конкурс за непубликуван роман „Развитие“.

razvitie.bg

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга