"Аз още броя дните"


Ето, че моментът дойде - през май на пазара излиза романът на победителя в първото по рода си писателско реалити у нас - "Ръкописът", публикуван от издателство "Сиела".
Успех на доц. Георги Бърдаров и "Аз още броя дните" !

Настъпи моментът, в който издателство „Сиела” с радост представя победителя в първото българско писателско риалити, „Ръкописът” на БНТ – Георги Бърдаров. „Аз още броя дните” излиза през май, а вече може да бъде видяна и корицата на романа (дело на Стоян Атанасов), отвеждаща ни в един от най-кървавите периоди в историята на Балканите – обсадата на Сараево. Книгата на Бърдаров е история за война и любов, преди всичко за любов, която преминава отвъд времето.

"Романът е по действителен случай, а главните герои са заедно още от деца - споделя Бърдаров. - Това, което ме порази, е как само в рамките на няколко години най-добрите приятели се превръщат в смъртни врагове. На 19 февруари 1984 г. президентът на МОК (Международен олимпийски комитет) Хуан Антонио Самаранч закрива първите в източния блок Зимни олимпийски игри с думите: „Сараево ’84 ще остане в паметта на хората, като най-позитивната олимпиада в цялата история на игрите“. Десет години по-късно, през 1994 г., от ски пистите дебнат в засада снайперисти, в олимпийското село се търкалят обезглавени трупове, хокейните площадки са превърнати в затвори, залите – в секс лагери. Уж хората едни и същи, уж мястото едно и също, а между двата свята – море от човешка кръв."


Анотация на книгата можете да прочетете тук:

Топла майска нощ през 1993 г. Обсадата на Сараево е започнала преди година и краят не се вижда, също както на братоубийствената война между довчерашните съюзни югославски народи. Двойка млади сърби стоят в кухнята си, потънали в мълчание. Давор, християнин, и Айда, мюсюлманка, са съхранили любовта си сред разрухата и безумието, които царят в обсадения град. Знаят, че наближава поредното кратко, едва половинчасово затишие, когато снайперистите почиват. Загледани в стрелките на часовника, те са взели решението да избягат – да достигнат свободата… или да посрещнат смъртта.

Двадесет години по-късно българин пътува към Сараево, за да се срещне със сръбския преводач на книгата си. Скоро се озовават в кръчма и неусетно заговарят за войната. С напредването на часовете празните бутилки на масата се увеличават, а отдавна погребани тайни излизат на повърхността.

Две нощи. Четири съдби. Всички водещи до най-важните въпроси.

Кой запали тази война? И кой спечели от нея?

ciela.bg

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга