Лидия Димковска представя "Резервен живот" на Пролетния Базар на книгата

Македонската писателка пристига у нас за премиерата на романа „Резервен живот”, отличен с Наградата за литература на Европейския съюз през 2013 година!

Премиерата ще се състои на 19-и май от 19 часа на сцената на Пролетния базар на книгата в НДК. Водещ: Светлозар Желев. Книгата ще бъде представена от Кремена Димитрова.

На 20 май от 16:00 ч. авторката ще подписва книги на щанда на издателство „Колибри" - 315, ет.3.


„Резервен живот” е колкото лична, толкова историческа и драматична история за времето, в което живеем, и за хората, с които се отъждествяваме. Сребра и Злата са сестри - сиамски близначки, и мечтаят да бъдат разделени. След рискована интервенция оцелява само едната от тях, Злата, чийто глас ни води през страниците.

Романът сплита болезнени теми и мотиви като отстояването на правото на идентичност, сбъднатите пророчества, тежкото бреме на вината, акултурацията, семейните ценности и традиции, нищетата на духа, дегизирана като социална бедност. Покъртителна лична история, през която отеква голямата тема за равносметката след политическото разделяне на бившата югославска федерация.

Присъствието на Лидия Димковска на литературната карта на Македония, а вече и на картата на Европа, е осезаемо и автентично. Родена в Скопие през 1971 година, където завършва литературознание в университета „Св. св. Кирил и Методий”, тя има в творческата си биография пет книги с поезия и два романа - „Скрита камера” и „Резервен живот”.

Запознайте се с едно от най-мощните пера на съвременната македонска литература!

Този проект е финансиран с подкрепата на програма "Творческа Европа" на Европейската комисия.

Colibri Books

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга