Започна „Децата на България танцуват“

13-тото издание на националния конкурс „Децата на България танцуват“ започна днес в Общинския културен център в Разград.


Новото в традиционния танцов форум е, че за пръв път се финансира само от община Разград, предишни години ангажименти към конкурса имаха и министерствата на културата и образованието. Новост е и включването на нов раздел в конкурса – освен тематични и сюжетни танци, ще се оценяват и дивертисментни.

В конкурса участват 8 състава: ДТШ“Хорце“-Разград, ТШ“Стефан Желязков“ – ДТА“Зорница“-Варна, ФТА“Здравец“-Камено, ДТС“Капанче“-Разград, ДЮТС“Балканджийче“-Дряново, ДТА“Лудогорче“-Разград, ДФТА“Калинка Вълчева“-Тервел и ДФА“Габровче“-Габрово.

Председател на журито е проф. Петър Ангелов – ръководител катедра „Изкуство“ във Варненския Свободен „Черноризец Храбър“, членове: Васил Герлимов – артистичен директор и хореограф на трупата за съвременно  изкуство „Танцът на вятъра“-Стара Загора и Стоян Стоянов – главен художествен ръководител на фолклорен ансамбъл „Добруджа“-Добрич.

Гала-концертът и награждаването на победителите в конкурса е в 17,00 ч. в Общински културен център-Разград.


Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ от Габрово спечели Голямата награда на община Разград за цялостно представяне в 13-тото издание на националния конкурс „Децата на България танцуват“. Призът на ръководителя на състава Лъчезар Захариев връчи кметът на Разград Денчо Бояджиев.


 Още 10 награди бяха раздадени от журито с председател проф. Петър Ангелов – ръководител катедра „Изкуство“ във Варненския Свободен „Черноризец Храбър“ и членове: Васил Герлимов – артистичен директор и хореограф на трупата за съвременно  изкуство „Танцът на вятъра“-Стара Загора и Стоян Стоянов – главен художествен ръководител на фолклорен ансамбъл „Добруджа“-Добрич.

Първо място за изпълнение на танца „Снимка за спомен“ получи ДФТА“Калинка Вълчева“-Тервел с ръководител Нели Денева, второ – ТШ“Стефан Желязков“-Детски танцов ансамбъл „Зорница“-Варна с ръководител Даниела Колева, а трето – ДТС“Капанче“-Разград с ръководители Илонка Неделчева и Илиян Дончев.

Призът за авторска музика бе връчен на Илия Иванов за танца „Българска китка“, изпълнен от ДТА“Лудогорче“ с ръководител Павлин Занев.

Награда за млад автор на танц получи Цветозар Кьоровски за танца „Надиграване“, изпълнен от ДЮТС“Балканджийче“-Дряново с ръководител Цветозар Кьоровски.

В категория „авторство на смесени танци“ на първо място бе класиран „Дунавски ритми“ на Румян Занев, изпълнен от ФТА“Здравец“-Камено с ръководител Димитринка Бакалова. На второ място е също танц на Румян Занев – „Български ритми“, изпълнен от ДТА“Лудогорче“ с ръководител Павлин Занев, а на трето – „Пролетен танц“ на Жулиета Иванова, изпълнен от ДТШ“Хорце“-Разград с ръководители Жулиета Иванов и Румен Иванов.

В раздел авторство на „камерни танци“ първото място е за танца „За вода“ на Румян Занев, изпълнен от ДТА“Лудогорче“ с ръководител Павлин Занев, а на второ – танцът „Ах, тези круши“ на Румян Занев, изпълнен от ФТА“Здравец“-Камено с ръководител Димитринка Бакалова.
Dariknews.bg

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга