Малко география

Що е това Лудогорие и защо ни е толкова важно?

Описание: Районът включва географската област Лудогорие в Североизточна България. Релефът е равнинно-хълмист с характерни форми — каньоновидни суходолия и карови полета. Половината от общата площ е заета от широколистни гори, а другата половина са обработваеми площи и пасища. Горите са предимно смесени от сребролистна липа (Tilia tomentosa) с обикновен габър или цер (Quercus cerris), на места и с горун (Q. dalechampii) и полски клен (Acer campestre). Преобладават горите с издънков произход. Тревните съобщества са ксеротермни главно от белизма (Dichantium ischaemum), луковична ливадина (Poa bulbosa), черна садина (Chrysopogon gryllus) и ефемери. Районът е предимно селски, слабо населен без големи промишлени предприятия и индустрия.

Дневните пеперуди в района са добре проучени; първи са регионалните изследвания на Маркович (1904, 1909). Причините за включването на района са: наличие на важни популации на 10 от целевите видове, особено на Lycaena dispar, Euphydryas maturna и Melitaea aurelia.

Лудогорие или Делиорман (често членувано Лудогорието, Делиорманът, на турски: Deliorman, в буквален превод Луда гора) е историко-географска област в Североизточна България. През 1942 година името на областта е сменено на Полесие - име, което не успява да се наложи. В 1950 г. турското име е преведено в новото официално име - Лудогорие.



Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга