Чичо Фьодор, кучето и котката


Може би най-популярните герои на автора Едуард Успенски са Чебурашка и крокодила Гена. Сега обаче ще ви запозная с други негови „деца” – Чичо Фьодор, кучето Шарик и котарака Матроскин (“Чичо Фьодор, кучето и котаракът”, изд. “Дамян Яков”).


Трудно е да ви разкажа какво точно се случва в книгата, защото историята се движи на ръба на абсурда, действието криволичи и лъкатуши, а диалозите между героите предизвикват залпове от смях (не само от страна на 6-годишния ми син). Все пак, накратко:

За начало трябва да знаете, че Чичо Фьодор не е никакъв чичо, а много сериозно и самостоятелно момченце. То живее с родителите си в големия град и иска да си има домашно животно, но майка му е против. Един ден Чичо Фьодор прибира вкъщи котарак и майка му поставя ултиматум – или тя, или животното. Момченцето отказва да избира и предупреждава, че ако изгонят котарака, той също ще напусне. Мама и татко не му вярват, разбира се. Чичо Фьодор написва прощална бележка и заедно с говорещия котарак заминава в село Простоквашино. Настаняват се в една празна къщичка, а към тях се присъединява и кучето Шарик.

Шарената банда започва да уреждат живота си, а това води до много комични ситуации и приключения. Все пак намереното имане доста ги улеснява:
Матроскин е домошар и голям скъперник с организаторски наклонности. Мечтата му е да си купи крава и с неговата част от имането взема под наем кравата Мурка. А какви ги върши тя, хич не е за разправяне!
Шарик пък мечтае да ходи на лов, но когато отива в гората с пушка, всичко се оказва съвсем не това, което е очаквал.
Чичо Фьодор си поръчва с писмо малък трактор, не съвсем истински и не съвсем играчка. Така се появява тр-тр Митя, който в тази история няма как да е обикновен трактор. Той е хранителен – движи се не с бензин, а с храна.

В цялата тази лудница непрекъснато с разни писма и колети пристига пощальонът Печкин, който е доста досаден и си вре носа навсякъде, затова никой не го харесва. Той обаче ще изиграе ключова роля за намирането на Чичо Фьодор от неговите родители. А дали и как ще стане това, можете да прочетете в книжката.

Едуард Успенски е успял да напише забавна, смешна и изненадваща повест за деца, в която умело е вплел и сатира за живота на възрастните. Въобще, прикоткайте детето си да седне при вас и започвайте да четете! Забавлението и за двама ви е гарантирано.

 Лора Филипова

detskiknigi.com


Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга