"Две години, осем месеца и двадесет и осем нощи"



ИК „Колибри” ще публикува новия роман на Салман Рушди - „Две години, осем месеца и двадесет и осем нощи”, чиято световна премиера се състоя на 8 септември. Подписана от всепризнат корифей на словото, книгата смесва история и митология в един сюжет за любов, която одухотворява и осмисля нашия объркан свят.

От издателство „Рандъм хаус” определиха романа като виртуозна приказка, побрала в себе си 2000-годишна история. Самият Рушди подсказва, че книгата му е препратка към сборника с арабски приказки „Хиляда и една нощ”.

Това е първият роман за възрастни на британския писател от индийски произход от 2008 г., когато излезе „Чародейката от Флоренция“. Последната му книга е неговата автобиография „Джоузеф Антън“ (2012). През 2010 г. беше публикувано детското издание „Лука и огънят от светлина“, продължение на „Харун и морето от приказки“.

През 1981 г. Рушди е удостоен с едно от най-престижните литературни отличия в света - наградата „Букър”. През 2007 г. получава от кралицата на Великобритания рицарско звание за заслугите си към литературата, във Франция е отличен с най-големия литературен приз, избран е и за член на Американската академия за изкуство и литература.

Миналата година писателят спечели литературната награда „PEN/Pinter Prize“, която се присъжда на двама автори всяка година – на британец или творец, който живее и работи във Великобритания, както и на „писател на куража”.

Салман Рушди е автор на прочутия роман „Сатанински строфи” (1989), предизвикал гневна реакция в ислямския свят. Иранският аятолах Хомейни заклеймява Рушди като „вероотстъпник“ и издава срещу него прословутата фетва - религиозна смъртна присъда.

„Колибри“ предложи на българските читатели едни от най-амбициозните и уважавани творби на писателя, сред които се нареждат „Последният дъх на Мавъра“ и „Земята под нейните нозе“.

www.colibri.bg

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга