Радостин Нанов: Фентъзи за юноши в България


Колонката на Весела Фламбурари


Казват, че епическото фентъзи се ражда от носталгията. Носталгия по отминали дни. И по онзи никога не преживян Златен век на човеците… никога непреживян, но пък толкова пъти сънуван. Епическо писане, или писане с епически моменти, съществува още през Средновековието, например в драматургията на мистериите с техните едновременно протичащи сцени. Дори в древността и старогръцките трагедии първоначално Хорът е рецитирал и разказвал действието. Пролозите, прекъсванията, епилозите, разказите на различни пратеници са все останки от епически елементи в драмата. Епическото се основа на епичното. От баталните бойни сцени до подробните описания на поне двадесет раси и техните културни различия, на тристата вида току-що измислени растения и животни. Епическото е в кръвта на фентъзито, защото създава тъканта на новите светове. Светове, които могат да ни изтръгнат от ежедневието и да ни запратят за около няколко минути дълбоко в собственото ни въображение. Там, откъдето няма връщане назад. Отвориш ли корицата на едно добро епическо фентъзи… тази книжна порта ще те отведе толкова далече, че в нейната рамка от време и пространство нито веднъж няма да ти дойде в ума с кого си говорил преди това или какво ще правиш след това. Блаженство е да откриеш проход към желан роман на епическото фентъзи писане и да се пъхнеш под редовете на някоя епично-обсебваща история. Ще прескочиш през светове, които никога няма да видиш в реалността, и ще надживееш събития, които никога няма да се случат в истинския живот… И всичко ще е по-истинско от истинското, защото епичното създава усещане за свръхреалност.

Крачка по крачка ви насочвам към няколко съвременни фентъзита за деца и юноши, които аз много, много харесвам. Авторите им са живи и са българи. Да, българи! И дори можете лесно да намерите книгите им в книжарниците. Наистина!

Радостин Нанов е такъв страхотен автор. На епическо фентъзи за по-големи деца, юноши и възрастни. Съвсем сериозно! Книгите му са вълшебно пътуване в една съвсем истинска измислена реалност. Реалност, която ще ви всмуче и няма да ви пусне, докато не оставите и втория том от първата книга. Световете на Радостин са безмерни и безкрайни. Завладяващи. Перото му е леко и ваещо. Извайващо образи, картини, битки, истинска любов и приключения. Когато четеш книгата му, се пренасяш съвсем реално там вътре, в нея… Абсолютно и окончателно!


trubadurs.com

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга