Завършва Международният литературен фестивал в Русе





Приключва 8-мият “Международен литературен фестивал – Русе 2015″. Той се организира от “Международно дружество Елиас Канети”. В него участват автори от Австрия, Унгария, Германия, Полша, Украйна и България. Една от централните теми на фестивала е културният обмен и дебатът между различните личности.

Повече за фестивала разказват Галя Пенчева и нейният събеседник Светлана Кирова – мениджър “Международно дружество Елиас Канети”, в “Денят започва с култура“.


bnt.bg

Международен литературен фестивал Русе 2015

Програма

Осмият Международен литературен фестивал ще се проведе в Русе от 1 до 6 октомври 2015 г. Фестивалът е уникален за района на Русе и предлага интересна и богата програма. Централна тема в тазгодишното издание е пресичането и премахването на всякакви видове ограничение: размиване на местните граници, на лингвистичните пространства и на конструкциите на идентичност. Тазгодишният литературен фестивал свързва една с друга страни от Дунавския регион, Западна, Източна и Югоизточна Европа. Своето многообразие ще представят гости от Австрия, Унгария, Германия, Полша и България, като за първи път ще има гост от Украйна. Една от централните теми на фестивала е културният обмен и дебатът между различните личности. Те ще стъпят върху различни литературни формати.


Освен четения и дискусии ще има и други форми на изкуство като изложби, филмови прожекции и уъркшоп, посветен на детските книжки. Част от фестивала ще бъдат и нови литературни формати като комикси. По този начин медийните и дисциплинарните граници на фестивала ще бъдат разширени и надхвърлени.

В рамките на тазгодишния фестивал ще се проведат събития и във Велико Търново.


eliascanetti.org

Литературен фестивал в Дом Канети в Русе



От осем години Международно дружество “Елиас Канети” организира всяка есен Литературния фестивал Русе. Чрез него ценителите на литературата имат възможност да се срещнат на живо с млади и утвърдени автори от България и Европа, да чуят текстове от още неиздадени творби, да отнесат със себе си нови вълнуващи запознанства и приятелства.

Осмият Литературен фестивал ще се проведе в Дом Канети в Русе от 1 до 6 октомври и е под патронажа на Областния управител на Област Русе Стефко Бурджиев, съобщават организаторите. Своето многообразие ще представят гости от Австрия, Германия, Полша, Унгария, България и за първи път от Украйна.

Откриването не фестивала е днес, 1 октомври, от 16 часа с представяне на малко познатите "Записки" от Елиас Канети. Програмата за деня продължава в 17 часа с артистично четене на откъси от антологията съвременни полски пиеси за деца и младежи „Различното патенце и... други, не само приказки“. В 18:30 часа публиката ще може да се срещне с немската авторка от български произход Румяна Еберт, чиято книга "Ъгли и овали" ще бъде представена за първи път у нас.
Освен четения и лекции, фестивалът ще предложи и други форми на изкуство като прожекции на филмирани театрални пиеси. Гостите на фестивала в Дом Канети на ул. Славянска 12 ще могат да разгледат също вече подредената изложба "14 x 14 – Измерване на Дунавското пространство.", а на 2 октомври от 17:30 часа ще бъде открита изложбата "Украинска нощ".

Веднага след откриването започва четене с известния унгарски автор Ласло Мартон, чиято книга "Сенчеста главна улица" е вече позната на българската публика. През почивните събота и неделя програмата на Литературния фестивал предлага маратон от лекции, посветени на Змей Горянин, Георги Марков, политическия ArtComics, четения на български и чуждестранни автори, прожекция на полската пиеса "Цукер сутиен".
В рамките на тазгодишния фестивал ще се проведат събития и във Велико Търново, съобщават още организаторите.

ruse.topnovini.bg

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга