В памет на Джаки Колинс - за една среща с нея преди 14 години

Пламен Тотев (предстояща публикация в ежедневник)


Джаки Колинс - 04. 10. 1937 - 19. 09. 2015

Джаки Колинс излъчваше аристократизъм. Когато я видях преди 14 години, тъкмо това ме впечатли - гордата й осанка, на жена, постигнала всичко, което е искала в живота.
Въпреки че като актриса остава в сянката на по-голямата си сестра Джоан, шансът за Джаки се оказва писането. Факт е, че тази жена изгради представата, която днес имаме за бестселър - книги, които критиците снобари отричат, без да са ги чели, но милиони хора по света ги четат и харесват, в резултат на което Джаки Колинс е направила много повече за четенето и книгите от което и да е литературно „величие“, лансирано от същите тези критици. С нея си отива цяла една епоха, но писателката създаде традиция не само в литературата, а и в киното и телевизията.

Срещата с тази невероятна жена се оказа незабравима. Защото зад респекта, който излъчваше, се криеха някакъв вътрешен аристократизъм, харизма и емоция. Усмивката й стопи дистанцията, а разговорът ни беше непринуден, независимо от това, че Джаки Колинс си беше загубила гласа след натоварената й програма в Лондон, Будапеща и панаира на книгата в Прага.


Официална фейсбук страница на Пламен Тотев

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга