ЕДИН ДЕН ОТ МАЙСТОРСКИЯ КЛАС НА РАЙНА КАБАИВАНСКА


Анжела Димчева

Минаващите по бул. „Дондуков“ през тези дни вдигат учудено глава към шести етаж на Софийската опера, откъдето звучат божествените гласове на оперните певици от 7 държави (България, Италия, Чили, Сащ, Корея, Русия, САЩ). Силата и емоцията им разкъсва уличния шум. От явилите се 47 кандидати на прослушването през тази година Райна Кабаиванска избра 14 участници и двама слушатели, които ще се обучават при нея от 8 до 27 септември.
През първия ден от обучението тя наблегна на общи за всеки певец постановки, на които държи особено: „Ролята на артиста е да пренесе на публиката мисълта на автора, но това трябва да стане чрез артистична преекспонация. За да се получи това, артистът влиза в друг свят, много по-различен от реалния – свят на силни, дори крайни емоции, които в днешно време не съществуват.“
Младите таланти слушаха внимателно нейните съвети, преди да започне индивидуалната работа с всеки от тях. Световноизвестната Маестра подчерта, че нейният Майсторски клас е специален, не само защото се прави в България и финансово е достъпен за българите, но и защото продължава 20 дни и ще завърши с гала-концерт в Софийската опера на 27 септември от 19 ч.
Едва ли подобни инициативи от по 4-5 дни, които се правят по света, биха могли да се нарекат „майсторски клас“.
Ето и някои професионални съвети за бъдещите звезди: „Аз не работя само интрепретация, защото „най-лесно е един педагог да каже къде е „форте“ и къде е „пиано“, трябва да се работи техника, затова вие трябва да ми се доверите и да задълбаем заедно в нея: Първо, стойката трябва да е естествена, гърдите да са отворени и дишането да става по естествен начин. Точката на тежеста да минава от главата назад. Второ, струята въздух трябва да описва кръг в задната част на устната кухина, за да се получи мек звук.“
Още тайни от стила на преподаване и изпълнение би могъл всеки да научи от великата Райна Кабаиванска на нейните репетиции всеки ден от 13 до 18 ч. в Софийската опера. Участниците разучават нови арии, на разположение са няколко корепетитори. В следващите дни ще има и консултации за произношение на италиански. Обучението преминава на български, италиански и английски.

SofiaArsNet

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга