„Краткият чуден живот на Оскар Уао“ – доминиканска въртележка от магия, фентъзи и диктатура





Ако по заглавието сте предполижили, че книгата е само за краткия чуден живот на Оскар Уао, както си помислих първоначално и аз, значи сте много далеч от истината. Трудно е да се синтезира всичко, което романът побира в себе си – американската латино имиграция, светът на научната фантастика, доминиканската история и много човешки съдби са сред сюжетите, преплетени безупречно един с друг.

„Краткият чуден живот на Оскар Уао“ (изд. „Жанет 45″) от Джуно Диас – американски писател от доминикански произход и носител на „Пулицър“ –неслучайно още с публикуването си през 2007-ма е обявена за книга на годината от списание „Тайм“ и „Ню Йорк“. Любопитно за българското издание е, че се появява с осем различни корици, които ще видите най-долу във видеоклипа.

Казват, че идва от Африка и е донесено тук с виковете на робите; че е предсмърното проклятие на таиносите, изречено при загиването на един свят и раждането на друг; че е зъл демон, промъкнал се в Творението през отворената на Антилите врата към ада. В общ смисъл „фуку американус“, накратко „фуку“, е проклятие или зла орис, но се употребява най-вече като „проклятието и злата орис на новия свят“.


Стефани Калчева
azcheta.com

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга