БНТ пуска писатели срещу ВИП Брадър и Фермата



В сряда тръгва литературното риалити „Ръкописът“

Нови видове ще бъдат пуснати в действие тази седмица в родната телевизионна фауна. Срещу джурасик парка „Фермата“ на Би Ти Ви и ВИП Брадър на Нова тв излизат литературните таланти от новото риалити на БНТ „Ръкописът“. Трите шоута влизат в пряк сблъсък за интереса на зрителите в сряда от 21 ч. В битката, която може да бъде наречена „Пришълецът срещу Хищника и… д-р Джекил“, на пръв поглед губещият е предизвестен – но от д-р Джекил може да излезе някой мистър Хайд.

БНТ ще представи своите 72-ма участници, достигнали до ефира на предаването след кастинг. От тях се иска да демонстрират таланта си да пишат в реално време. Наградата за победителя е отпечатване на романа му от „Сиела“.

Състезанието между претендентите започва още в сряда с първата група от 12 души, които ще преминат през различни предизвикателства – на изпитание ще бъдат подложени тяхното въображение, талант и умение да реагират в трудни ситуации. В първия епизод зрителите ще чуят личните им истории, ще разберат какво ги е вдъхновило да напишат романа си, защо ръкописите им разказват за исторически събития, преживяни случки или измислени светове.

В края на епизода от 12-те претенденти ще остане един, който отива на финал. В следващите пет епизода на „Ръкописът“ от конкурентите им ще бъдат определени останалите финалисти. Във втората фаза на формата ще се конкурират победителите от първите серии плюс някои от отпадналите, които ще бъдат върнати в шоуто. Победителят ще бъде излъчен във финалния 12-и епизод.

Предаването ще бъде подкрепено от някои от най-четените съвременни писатели – Георги Господинов, Георги Мишев, Алек Попов, Илия Троянов, Елена Алексиева, Владимир Тодоров, Александър Секулов и носителката на „Пулицър“ Елизабет Франк. Сред специалните гости на „Ръкописът“ ще бъдат режисьорите Явор Гърдев и Иван Добчев, актьорите от „Под прикритие“ Владимир Пенев и Захари Бахаров, цигуларят Васко Василев и рапърът Ицо Хазарта.

В журито на шоуто са Ваня Щерева, Владимир Зарев и Захари Карабашлиев, водещ е писателят и драматург Георги Тенев. Режисьор на „Ръкописът“ е Милко Лазаров. Продуцент е БНТ, а изпълнителен продуцент – „Ред Карпет“.

Схватката между трите най-големи български телевизии в сряда изглежда като етап от войната на културата срещу чалгата. Дано в усилието си да привлече публика БНТ не падне в шоуто на брадърите – изпадайки например в подробности от личните истории на участниците. За препятствията, описани в „Ръкописът“, се иска бързина и сръчност като за сценаристи на телевизионни шоута, а не на автори, които бихме нарекли писатели.

Писането е самотно занимание. Нека видим клише ли е това и може ли да бъде опровергано.

www.ploshtadslaveikov.com

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга