Незавършен роман на Толкин излиза през август в САЩ




Незавършен роман на Дж. Р. Р. Толкин, писан преди повече от 100 години, излиза в САЩ през август, съобщи британският „Телеграф“. „The Story of Kullervo“ – мрачна история за отмъщение – е писана от Толкин още през 1914 г., докато той е бил студент в „Оксфорд“. Макар книгата да е публикувана в седма част на многотомната поредица „Tolkien Studies“, сега за първи път ще излезе самостоятелно.

Едва 22-годишният по онова време автор се вдъхновил от финладската епическа поема „Kalevala“ и решил да публикува своя версия, само че във вариант на художествена проза. Кулерво, син на Калерво, е продаден в робство и се заклева да отмъсти на магьосника, който е убил неговия баща. Толкин така и не завършва романа, но казва след време, че това е първият му опит да създава свои собствени митове, легенди и езици. Уменията си той демонстрира в пълния им блясък в неговия magnum opus „Властелинът на пръстените“, десетилетия по-късно.

В новото издание ще бъде включен и ръкописа на Толкин, както и негови разсъждения за финландската поезия. Специалистът по творчеството на писателя Верлин Флигар, който публикува за първи път „The Story of Kullervo“ през 2010 г., пък е добавил свой коментар. В Обединеното кралство романът ще излезе на 27 октомври.
lira.bg

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга