Проучват импозантна храмова сграда в Стара Загора




Нов археологически обект се разкри при изкопните работи за ново строителство на бул. „Митрополит Методий Кусев“ 55 в Стара Загора. Обектът се намира в северната част на античния град Августа Траяна, казва археоложката Мария Камишева, зав. отдел „Антична археология“ в Регионалния исторически музей. През 2004 г. западният парцел е проучван от археолога Красимир Калчев. Тогава е засечено това монументално съоръжение, което се разкри сега. Комисията на НИПК решава да го запази на място.

Тази година проучванията започнаха в средата на юли, разказва Мария Камишева, и резултатите до момента са много интересни. Всъщност съоръжението е изградено в първоначалната си функция като храм, който е свързан с императорския култ. За това говорят два от надписите, намерени на обекта. Те се отнасят към времето на първата тетрархия и са посветени на двамата съимператори (Максимиан и Диоклециан) в Римската империя. Датират се в 303 г.

Част от съоръжението впоследствие, т.е. в късната античност, когато вече императорският култ не е бил на почит, е използвана за водохранилище. Възможно е да е било използвано и за водохранилище към базиликата, която беше разкрита през 2004 г. в западната част от терена. Проучванията ще продължат.

Тук става въпрос за импозантна сграда. Била е с фронтон (най-горната част на фасадата – б.а.), върху който има изобразен щит. Той е с отвори за прикрепяне на допълнителни елементи от метал. Могат да бъдат Горгона Медуза или венци, които са свързани с различните почитания. Освен това, има достатъчно архитектурни елементи, за да кажем, че сградата е била наистина много богато украсена. Била е облицована вероятно с плочки от мрамор с нишки в бяло и сивозелено. Имало е капители с акантови листа и вероятно доста високи колони, част от които намираме в момента само фрагментарно, информира Камишева.

НБП, Донка ЙОТОВА
www.nbp.bg

Comments

Popular posts from this blog

Веселин Ханчев: Загубеното щастие е по-тъжно и от самата тъга